WOZ belasting berekenen

WOZ belasting berekenen

Omdat de WOZ-waarde van een woning of pand de basis vormt van verschillende belastingen en heffingen, is het mogelijk aan de hand van de WOZ-waarde je belasting te berekenen.

Voorbeeld: onroerendezaakbelasting

De onroerendezaakbelasting is een percentage van de WOZ-waarde. Weet je jouw WOZ-waarde, dan kun je dus precies uitrekenen hoeveel onroerendezaakbelasting je betaalt.

Als we Tilburg als voorbeeld nemen. De tarieven voor 2020 van Tilburg zijn bekend. Voor woningen geldt een eigenarenbelasting van 0,0936%, voor niet-woningen een eigenarenbelasting van 0,2143% en een gebruikersbelasting van 0,1810%. Ben je eigenaar van een woning met een WOZ-waarde van €225.000,-, dan is de onroerendezaakbelasting 0,0936% van €225.000,- ofwel €210,60 (€225,000 : 100 x 0,0936). Je betaalt dan €210,- onroerende zaakbelasting.

Voor veel andere belastingen, zoals de inkomstenbelasting (eigenwoningforfait), de erf- en schenkbelasting, de waterschapsbelasting en de vermogensbelasting, geldt dat de belasting een deel van de WOZ-waarde is. Hoeveel belasting je betaalt, kun je dus ook voor deze vormen van belasting uitrekenen. Nodig is dat echter niet: je krijgt altijd een aanslag met de hoogte van de belasting die jij moet betalen. Bijvoorbeeld van de Belastingdienst.

Geld besparen met een lagere WOZ-waarde

Wordt jouw WOZ-waarde hoger, dan ga je dus meer belasting betalen. Kom je er na een WOZ-waarde check achter dat de WOZ-waarde van jouw woning of pand te hoog is ingeschat door de gemeente? Dan betaal je misschien wel te veel belasting. Wanneer je bezwaar maakt tegen de WOZ-waarde en de gemeente akkoord gaat met jouw bezwaar, kun je jouw WOZ-waarde laten verlagen. Met die verlaging kun je honderden euro’s aan belasting besparen. Een lagere WOZ-waarde levert je dus direct belastingvoordeel op. Wil jij weten of je te veel belasting betaalt en heb je hulp nodig bij het checken of berekenen van de WOZ-waarde? Bezwaar24 helpt.

Blijkt jouw WOZ-waarde te hoog? Dan dienen wij een bezwaarschrift in.

Neem hier direct contact met ons op