WOZ-bezwaar zakelijk

WOZ-bezwaar zakelijk

Als ondernemer, investeerder of instelling met eigen of gehuurd bedrijfspand, ontvang je ieder jaar een WOZ-beschikking van de gemeente. In die WOZ-beschikking vind je de waarde van onroerende zaken van je bedrijf of organisatie. Deze inschatting is gemaakt door de gemeente. Zij baseren hun inschatting op een algemene formule die uitgaat van de verkoopcijfers, huurgegevens of herbouwwaardes van het pand of op vergelijkbare panden. Het doel is dat de inschatting de economische waarde zo veel mogelijk benadert.

Dat is echter lastig. Het vaststellen van de waarde van bedrijfspanden is ingewikkeld, omdat er allerlei uitzonderingen bij kunnen komen kijken. Vermoed jij dat de WOZ-waarde van jouw eigen bedrijfspand of gehuurde pand te hoog is ingeschat? Dan is het goed om zakelijk WOZ-bezwaar te maken. De gemeente kan de WOZ-waarde dan aanpassen. Met een lagere WOZ-waarde betaal je vervolgens minder onroerendezaakbelasting, waterschapsbelasting, vennootschapsbelasting en inkomstenbelasting. Een lagere WOZ-waarde heeft daarnaast veel andere fiscale voordelen.

Hoe maak je zakelijk bezwaar tegen de WOZ-waarde?

Heb jij je WOZ-beschikking met daarin de WOZ-waarde ontvangen, dan kun je bezwaar maken. Tot zes weken na dagtekening van de WOZ-beschikking, kun je dat doen. Hoe? Dat is nog best ingewikkeld. Vaak is het slim je bedrijfspand eerst te laten taxeren. Is die waarde lager dan de gegeven WOZ-waarde door de gemeente? Dan weet je dat het zinnig is om zakelijk bezwaar te maken tegen de WOZ-waarde. Dat doe je door middel van een bezwaarschrift, waarin je de redenen en argumenten beschrijft die aantonen dat de WOZ-waarde te hoog is ingeschat. Dit bezwaarschrift dien je in bij de gemeente.

Argumenten WOZ-bezwaar bedrijfspand

Er zijn verschillende argumenten te benoemen waarom de WOZ-waarde van jouw bedrijfspand niet klopt. Denk bijvoorbeeld aan:

Daarnaast kan het zijn dat de methode die de gemeente heeft gebruikt om de WOZ-waarde in te schatten, niet het juiste resultaat geeft. Heb je deze argumenten verzameld voor jouw specifieke bedrijfspand, dan neem je die op in het bezwaarschrift.

Zakelijk bezwaar maken bij het huren van een pand

Je kunt niet alleen zakelijk bezwaar maken wanneer je eigenaar bent van een bedrijfspand, ook als je een bedrijfspand huurt kun je bezwaar maken. Ook dan ontvang je namelijk jaarlijks een WOZ-beschikking met daarin de gestelde WOZ-waarde. Klopt deze niet, dan stel je een bezwaarschrift op en dien je dit in bij de gemeente. Ook huurders kunnen profiteren van een lagere WOZ-waarde, bijvoorbeeld in het betalen van belastingen.

Zakelijk bezwaar maken met Bezwaar24

Zelf de WOZ-waarde grondig controleren, kan best ingewikkeld zijn. Bezwaar24 helpt. Wij beschikken over een ruime ervaring in het vakgebied en hebben de middelen, kennis en kunde om alles voor jou tot op de bodem uit te zoeken. Wij vinden vervolgens de juiste argumenten en stellen een deskundig bezwaarschrift op. We houden jou gedurende het hele proces op de hoogte van de stand van zaken, maar nemen je tegelijkertijd al het werk uit handen. Het grootste voordeel? Onze dienstverlening is geheel gratis.

Zakelijk WOZ-bezwaar maken?

Neem direct contact met ons op.

 [SB3]Link naar contactpagina/contactformulier.