WOZ-waarde berekenen

WOZ-waarde berekenen

Wil jij de WOZ-waarde van jouw woning of pand weten, dan kun je kijken in je WOZ-beschikking. De gemeente geeft hierin de geschatte WOZ-waarde weer naar het prijspeil op 1 januari van het vorige kalenderjaar. Twijfel je over deze waarde? Dan kun je deze zelf opnieuw (laten) berekenen.

Hoe berekent de gemeente de WOZ-waarde?

De gemeente berekent de WOZ-waarde aan de hand van verschillende gegevens van de woning of het pand. Deze gegevens vatten zij samen in een taxatie. Zo bekijken ze verkoopprijzen van vergelijkbare woningen of panden, de onderhoudstoestand van de woning of het pand, de inhoudsgegevens en oppervlaktegegevens van de woning of het pand en de ligging en omgeving. Specifiek voor zakelijke onroerende zaken, zoals bedrijfspanden, gaat de gemeente ook uit van verkoopcijfers, huurgegevens of herbouwwaardes.

Hoe bereken ik de WOZ-waarde?

Wil je de WOZ-waarde van je woning zelf berekenen? Dat is best ingewikkeld. De gemeente berekent de WOZ-waarde automatisch op basis van verschillende factoren, bijvoorbeeld aan de hand van de waardes van de woningen in de omgeving en de omgevingsfactoren. Zelf is het moeilijk om zo’n nauwkeurige berekening te maken. Een professioneel taxateur kan dat wel, die beschikt namelijk over de juiste middelen, kennis en kunde.

Wel kun je via het online WOZ-waardeloket van de Rijksoverheid de WOZ-waarde van omliggende woningen raadplegen. Hierin vind je de WOZ-waarden van woningen en panden zoals die door de gemeente zijn vastgesteld. Ook de getoonde objectkenmerken, denk aan het bouwjaar van een woning, komt uit gegevens van de gemeente. Met behulp van het WOZ-waardeloket krijg je bijvoorbeeld inzicht in de verkoopprijzen van huizen of bedrijfspanden bij jou in de buurt.

Verder vind je online verschillende rekentools die je helpen de WOZ-waarde te berekenen. De betrouwbaarheid van die tools is moeilijk te bepalen. Daarom is het altijd verstandig een specialist in te schakelen bij het berekenen van je WOZ-waarde.

Hulp bij het berekenen van je WOZ-waarde

Wil jij weten hoe hoog de WOZ-waarde van jouw woning of pand is? En vind je het lastig dit zelf te berekenen? Dan staan wij graag voor je klaar. Bezwaar24 beschikt over de juiste middelen en data om de WOZ-waarde van elk huis, bedrijfspand of andere onroerende zaak in Nederland op de juiste manier te berekenen. Aan de hand van de uitkomst, checken wij de vastgestelde WOZ-waarde door de gemeente. Indien die waarde te hoog is, stellen wij direct een bezwaarschrift voor je op en dienen we dat in.

Op betrouwbare wijze jouw WOZ-waarde laten berekenen?

Neem hier direct contact met ons op